Vineri 19 Apr 2024
Tipărire

Proiect European Franco-Român "Tineret în acţiune"

Scris de Prof. Mitache Camelia, Prof. Călin Mihaela. Posted in Activități extrașcolare bilingv

proiect rom-fr tia1

 

Liceenii de la secţiunea turism bilingv din Colegiul Economic «Virgil Madgearu » au avut ocazia în iulie 2012 să cunoască tineri de vârsta lor   din Franţa, membrii ai asociaţiei Maison des Jeunes et de la Culture din localitatea Feurs.

 

            O primă etapă a acestui schimb a început în luna martie, printr-o corespondenţă între profesori, apoi între tinerii care şi-au trimis fişele de prezentare şi au comunicat îndelung pe Facebook şi Messenger. Cele doua echipe au stabilit împreună un program de activităţi, în funcţie de preferinţele exprimate în cadrul temei « ART & CULTURE ». Cea de-a doua etapă s-a concretizat în vizita grupului de francezi la Galaţi, între 17 şi 25 iulie. Timp de opt zile, tinerii francezi (6 elevi şi 2 animatori) au putut să descopere în fiecare zi liceul nostru, Centrul de Documentare şi de Informare pus la dispoziţia lor de liceenii români, regiunile României intr-o prezentare Power Point, Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii şi Observatorul Astronomic din Galaţi, principalele obiective turistice şi culturale ale oraşului prin intermediul concursului de orientare în teren « La chasse au dahu », Biblioteca Franceza « Eugène Ionesco » precum şi palatele ţiganilor înstăriţi din comuna Iveşti, judeţul Galaţi.         

 

Două zile au fost dedicate activităţilor practice. Astfel, în pădurea Gârboavele, tinerii au vizitat Muzeul Satului, patronat de Centrul Cultural « Dunărea de Jos », unde s-au întâlnit cu meşterul popular Paul Buţa care le-a prezentat casele tradiţionale din zona. Mai mult, au învăţat dansuri specifice, sub îndrumarea unui cuplu de dansatori profesionişti.

 

Adolescenţii şi-au dezvoltat abilităţile artistice în cadrul unui atelier de pictura organica, derulat cu sprijinul Palatului Copiilor din Galaţi.

 

            Pentru a realiza produsele finale stabilite pentru aceasta etapă a proiectului – o expoziţie de fotografii şi un album – tinerii au participat la un concurs de fotografie în timpul căruia au descoperit tehnici speciale de captare a imaginilor, tehnici pe care le-au aplicat mai apoi în timpul vizitelor, întâlnirilor de la şcoala, în familii, cu părinţii corespondenţilor sau în timpul ieşirilor în natura.

 

            În ultima zi a avut loc evaluarea primei etape a proiectului franco-român. Cu aceasta ocazie, fiecare participant şi-a exprimat părerile cu privire la derularea activităţilor, prezentând punctele tari dar şi inconvenientele programului.

 

proiect rom-fr tia2Proiectul a fost un adevărat succes pentru toţi participanţii care au afirmat ca acesta a fost o şansa de a se îmbogăţi sufleteşte dar şi din punct de vedere cultural şi artistic. Beneficiile au fost nenumărate : românii şi-au verificat şi ameliorat competenţele lingvistice în limba franceza iar francezii s-au familiarizat cu modul de viaţă românesc, s-au distrat, au descoperit tradiţiile gastronomice şi obiceiurile locale. Reprezentanţii celor doua instituţii au avut ocazia să compare cele doua culturi şi tradiţiile specifice fiecărei tari.

 

Cea de-a treia etapă s-a desfăşurat în luna noiembrie în Feurs, Franţa. Noua elevi de la clasele bilingve şi trei profesori din liceul nostru au participat la un program pregătit în prealabil de partenerii francezi.

 

În concluzie va lăsăm să apreciaţi reuşita schimbului nostru franco-roman prin intermediul impresiilor animatorului grupului francez Audrey Dessertine la sfârşitul vizitei de la Galaţi.

 

« Mulţumim pentru primirea pe care ne-aţi făcut-o, pentru amabilitatea şi generozitatea dvs. M-am simţit foarte bine pe toata perioada sejurului, cu atât mai mult cu cât i-am simţit pe tinerii francezi fericiţi şi în largul lor. Sunteţi o echipa formidabila, complicitatea şi zâmbetele voastre au contribuit la buna dispoziţie şi la o ambianta agreabila. Vizita a fost din nefericire foarte scurta, mi-ar fi plăcut să vad mai multe, să descopăr mai multe şi să petrec mai multe momente plăcute în compania dvs. » 

 

 

 

Prof. Mitache Camelia

 

Prof. Călin Mihaela

 

 

 

 sigla an

CONTACT

 

Galați, Str. Strungarilor Nr. 31

0236/446248

virgilmadgearu (la) yahoo.com